Friday, April 1, 2011

Welcome to TBS-BTS KL

Salamz all! Korang penah menjejakkan kaki ke Stesen Terminal Bas Bersepadu Bandar Tasik Selatan tak? Hari neh aku juz nak berkongsi sedikit maklumat mengenai stesen bas baru neh yang serba canggih lagi moden. Jum2!




Terminal Bersepadu Selatan (TBS) yang terletak di Bandar Tasik Selatan menjanjikan revolusi stesen bas di Malaysia. Terminal yang 100% dilengkapi dengan penghawa dingin dan sistem e-ticketing yang moden, ia pasti mengubah persepsi masyarakat terhadap stesen bas di Malaysia. TBS dibahagikan kepada 3 bahagian utama iaitu balai ketibaan, balai berlepas dan balai utama menjadikan keselesaan adalah aspek yang paling ditekankan di dalam pembangunan terminal ini. Apa yang menarik, pembelian tiket boleh dilakukan di mana-mana kaunter dan memilih syarikat bas yang ingin digunakan. Pengguna juga perlu memberikan nama penuh untuk dicetak di atas tiket(sama seperti sistem tiket kapal terbang).


Contoh tiket bas yang digunakan bermula 1 Januari 2011


*SILA SIMPAN TIKET ANDA (untuk memenangi Myvi) *wink*wink*


Terminal Bas Bersepadu (TBS) di Bandar Tasik Selatan mula beroperasi pada 2011/01/01. TBS dikendalikan oleh Terminal Pengurusan MAJU dan Jasa (TMAS). Ia terletak di sebelah Bandar Tasik Selatan (Star LRT), Stesen KTM Komuter Bandar Tasik Selatan dan Express Rail Link (ERL) Stesen KLIA Transit. Bangunan besar putih ini memakan sekitar 49 hektar dengan sebahagian daripada kompleks dibina di atas tasik tituler. Ditubuhkan seperti lapangan terbang moden, terminal bas ini mempunyai enam tingkat, 55 platform bas, 150 teluk teksi, 1,000 teluk parkir dan 1,800 kerusi di ruangan tunggu yang luas ber-AC. Stesen kereta api luar dihubungkan oleh sebuah jalan tertutup lama ditinggikan dengan eskalator.



Bas ke selatan sebelum ini beroperasi dari Stesen Bas Saccharin Bukit Jalil. Dan sebelumnya Hentian Puduraya) akan membuat pangkalan TBS KL tetapnya. Terminal baru ini terletak di bahagian Tengah Ring Road 2 (MRR2) dan juga dihubungkan oleh jalan baru ke Sungai Besi Expressway (SBE). Mercu tanda: Terminal Pengangkutan Bersepadu Selatan (X), Stesen KLIA Transit ERL (1), Bandar Tasik Selatan KTM Komuter Station (2), Bandar Tasik Selatan LRT Station (3), Stesen Petronas NGV (4), PPR Desa Tun Razak (5 ), Desa Tun Razak Pangsapuri (6), Tasik Heights Pangsapuri (7), Masjid Al-Muqarrabin (8), Sekolah Kebangsaan Bandar Tasik Selatan (9), Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Tasik Selatan (10), Kompleks Sukan Tasik Desa (11 ) Kebangsaan, Sekolah Desa Tasik (12), Bank Agro (13), Bank Muamalat (14), TEKUN Nasional - abung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (15), Shell Station (16) Hotel terdekat: Hotel Sri Petaling, Nouvelle Hotel (dahulu Mint Hotel) Polisi Terdekat Stesen: Balai Polis Sungai Besi, Dekat Stesen Kereta Api: Bandar Tun Razak Stesen LRT, Stesen LRT Sungai Besi


Jum tengok apa yang ada di TBS neh:-

Platform Ketibaan: Semua bas menurunkan penumpang di sini dan menggunakan escalator untuk ke balai ketibaan

Koridor penghubung antara escalator dan balai ketibaan

Welcome Note

Balai Ketibaan

Balai Berlepas


Departure Board

Toilet


Executive Lounge


Kiosk e-Ticketing


Ticket Counters


Kaunter Tiket (zoom-in)


Car Park

Main Departure/ Arrival Board


Balai Berlepas

Gate b4 boarding


Troli Bagasi


Amacam...canggih dan teruja tak? hikhik... Konpem tak malu dan rasa bangga dok kat Malaysia kan? kan? hehehe... Pasneh bleh la naik bas ramai2 yerk. keh3. Syabas Malaysia! Tak ssbar menantikan kecanggihan Stesen bas menghala ke Utara plak (Hentian Puduraya) a.k.a Plaza Rakyat. Harap lagi canggih dan serba moden cam TBS neh. Malaysia Boleh! ^_____^

6 comments:

S.W.A.W.N said...

salam awak,

tumpang tanya, ada tak bas ke smk bandar tasik selatan dari lrt bandar tasik selatan?

terima kasih :)

»£ã£á¯M¡§§♥ú« said...

xsurela...ada kowt. hu2

Anonymous said...

lalalalallalalalallaalalalalla dah pro laaaaaa

Anonymous said...

ada 5 tingkat kan, setiap tingkat mewakili setiap destinasi ke

Tinta Seorang Daei said...

nak tnya, ada tak hotel yg paling terdekat dengan tbs?

»£ã£á¯M¡§§♥ú« said...

xsure la dear...tp rs2nyer mcm xderk. cer try google.

Post a Comment

Jemput Komen.. jangan malu-malu yek!