Wednesday, June 20, 2012

Umai D'Lake Cafe, Putrajaya (Monumen Alaf Baru)

Okies...ini bukanlah next destinasi tmpt makan yg aku janji nak update selepas entry Garden tuh... Destinasi tuh belum berkesempatan lagi nak pegi. Kalau dah pergi...insyaALLAH aku update dan kongsikan dengan korang yerk. :)


Terus ke tajuk utama. Tempat yang aku nak ceritakan untuk entry kali neh adalah Umai Cafe yang terletak di Monumen Alaf Baru, Putrajaya. Actually, aku dah penah g tempat neh masa zaman muda2 remaja dulu...(sekarang pown muda lagi kot rasanya..haha :p) Tp, dulu Umai neh xwujud lg...yg wujud adalah Ceritera. Rasa2nya dah ditukar nama dan ownernyer kot. huk3


Inilah dia Umai D'Lake Cafe @Monumen Alaf Baru. Tempatnya betul2 bersebelahan dengan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin atau lebih dikenali sebagai Masjid Besi. Ruang makan terbahagi dua, ruang makan berhawa dingin dan jugak secara santai mengadap tasik putrajaya. Sangat cantik!


Aku dah pernah try makan kat sini 2 kali la setakat neh. 1st tyme g minum petang, pekena Set Roti Jala dan jugak Milo Tabur. Perghhh...memang terbaek!!! Sedap...!!! Ok set roti jala ada 2 jenis, samada nak pilih kuah kari (RM5) ataupown rendang ayam (RM6), beza seringgit jerk pown. hik3

Kali kedua aku g dengan kengkawan...nak tengok apa kami order? Jum tgk gmbr2 kat bawah neh.

neh appetizer kami..haha.
Cucur Udang dengan kuah sos cili dan jugak kuah kacang.
serius memang sedap...terbaekkk!!!
Harga: RM3.00

yang neh plak...
Nasik Goreng USA
Harga: RM 6.50

Char Kuey Teow
Harga: RM 4.80

yang neh plak...
Nasi Goreng Umai
Harga: RM5.80
nak taw rasa camner, kena pegi dan rasa sendiri okies... :)


Minuman yang kami order...
Sirap Cincau - RM 2.59
Milo Ais - RM 2.80
Fresh Oren - RM 3.00
Fresh Oren (Panas) RM 2.80



Tomyam Campur- RM 6.50

Banyak tak menu yang kami order? haha...xderkla byk mana pown...cukuplah untuk 4 orang makan. Macam mana rasa, korang pegi dan cuba sendiri. Bagi aku, roti jala, cucur udang dengan tomyam memang sedap...Terbaekkk!!! Untuk pengetahuan korang jugak, Umai D'Lake neh jugak dianugerahkan sebagai "Kedai Harga Patut". Aku rasa sebagai salah satu cafe yang strategik dan mempunyai view yang cantik memang patut dianugerahkan sebegitu sebab memang harga2 makanan kat sini berpatutan dan tidak terlalu mahal.

ni plak view sekitar Umai D'Lake Cafe dan jugak Monumen Alaf Baru. Maaflah neh gambar lama masa zaman2 muda remaja..haha... Masa g makan kat sini baru2 neh tak sempat aihh nak posing2. Udah pencen. kekeke. Dan kat sini jugak ada board Restoran Ceritera sebelum bertukar menjadi Umai.



Ha...neh plak peta untuk ke Umai. Lepas neh leh g seranggggg....!!! Bon Appetit u ollsssss...!!!


Sunday, June 17, 2012

Luka, Bohong dan Maaf

Picture editing by me [LaLa]


Kita pernah "DILUKAI"
dan mungkin pernah "MELUKAI"
tapi kerana itu kita BELAJAR
tentang bagaimana cara menghargai, menerima, berkorban dan memperhatikan.

Kita pernah "DIBOHONGI"
dan mungkin pernah "MEMBOHONGI"
tapi dari itu kita belajar tetang KEJUJURAN.

Andaikan kita tidak pernah melakukan kesalahan dalam hidup ini,
mungkin kita tidak pernah belajar erti diri MEMINTA MAAF dan MEMBERI MAAF.

Setiap waktu yang telah kita habiskan dalam hidup ini,
tidak akan terulang kembali.
Namun ada satu hal yang masih tetap bisa kita lakukan...
iaitu BELAJAR dari masa lalu untuk hari ESOK yang lebih baik.

Hidup adalah proses,
Hidup adalah belajar.
Tanpa ada batas umur,
Tanpa ada batas tua.

JATUH, berdiri lagi.
KALAH, mencuba lagi
GAGAL, bangkit lagi.
Sampai ALLAH memanggil:
"Waktunya untukmu PULANG menghadap yang ESA"


Nota Kaki: Special thanks to kak elly yang sudi berkongsi kata2 indah ini bersama2 saya. weeeeee~~ :)


sumber: Apabila hati berkata sayang,kata2 bukanlah sekadar ungkapan indah..

Friday, June 8, 2012

GARDEN Lifestyle Store & Cafe

Ini cerita agak lama jugak. Baru arineh nak update. he2. Korang pernah makan kat Restoran Garden tak? Okies, arineh juz nak kongsi selera makan kat sini. Sempena menyambut kejayaan Pn.Aya yang menang MOTOR. (haha...menang motorla sangat yerk :p papepown...TAHNIAH aya!) Disebabkan itu,kami pown menjamu selera di restoran yang ala2 english style neh yang terletak di Alamanda, Putrajaya.

Okies, ini adalah perkarangan hadapan Restoran Garden. Kat mana lokasinya? Betul2 berhadapan dengan Panggung Wayang GSC, Aalamanda. :)

Selamat Datang & PeaceYaw! haha...ucapan kata2 aluan dari saya model yg tak bertauliah :p

Kat depan pintu, ada Blackboard yang tertulis menu2 mengikut hari.

Memandangkan kami pegi tyme weekday dan time lunch, makanya ada disediakan set lunch tp without air taw.
Makanan dah order...makanya wat muka bosan arr tunggu makanan tak tiba2. hik2
dua model Garden yang sanggup tukar tempat duduk semata2 nak amek gamba berlatar belakangkan billboard tuh. caih!

Ok, kat bawah neh gambar2 persekitaran Restoran Garden, Alamanda Putrajaya. English Style dan cantik. Kalo nak deting dengan bf.gf, husband/wife sesuai sangatla...sebab cantik dan romantik gitew! :)



Amacam? Cantik kan? he2. Okiesla...makanan yang kami order dah sampai...jum makan!

3 Mushroom Soup & 1 Soto Soup

1 Ice Cappucino, 2 Ice Lemon Tea & 1 Coke

Salted Egg Fried Rice -RM 15.90

Terriyaki Chicken Chop - RM18.90

Aku cam biasa arr...penggemar spagethi. hehe
Spagethi Carbonara - RM17.90
Sebelum pulanag, haruslah berposing2 di taman bunga restoran tersebut. hehe. Komen pasal food kat restoran neh...aku rasa, bolehlah tahan. Sebab, aku tetap cakap TGI lagi sedap dan mengenyangkan...haha. Tp, korang dengar komen aku neh sangat. Korang pegi dan try dulu. Seitap orang kan selera dan citarasa berbeza. Jangan sebab terbaca komen aku neh terus taknak pegi. Pegi dulu...tak kenal makan tak cinta taw?! hahaha *ader kena mengena ker? :p Setahu aku, selain kat Alamanda, Restoran Garden neh jugak ada di MidValley Megamall, The Curve dan jugak Sunway Pyramid. So, jangan pening2 kalo salah satu dari lokasi tersebut penih...leh g branch yg lain k? he2. Selamat Menjamu Selera u'olls!!


Nota kaki: Tak sabar nak gi next destination restoran Jalan2 Cari Makan pasneh. hehe... InsyaALLAH...kalo ada rezki...:) Dah ngalahkan JJCM kat tv3 dah aku neh. Aisssshhhh...makin membuntal arr aku jawabnya pasneh!!! hahahuhu