Tuesday, April 30, 2013

Wordless Wednesday: Doa Ketika Senggugut


#Wrodless Wenesday : Bacakan doa ini jika senggugut




Nota Kaki: Selamat hari Pekerja 2013 semua...!

Saturday, April 27, 2013

Fenomena Gwiyomi

Salam semua...!!!
.
Malam neh menjelajah ke youtube & keek...sajer tengok2 video2 yang public haplod. eheh.  Pernah dengar perkataan GWIYOMI tak? Mesti dah pernah dengar kan...sebab dah semakin femes amous dah pown kat Malaysia neh...Bukan setakat orang kebanyakan jerk...retis2 pown dah terjebak sama..haha...Semua perasan chumel gitu! kalah dah kechumelan kak ton taw u'ollss...!! haha :p

1st tyme aku dengar lagu Gwiyomi neh full MP3...ada member aku bagi lama dah...then baru tgk video2 kat youtube yang public haplod yg kunun2 chumel gitu termasukla sorang isteri orang neh pown menghaplod utk tontonan suami terchenta...wahhh...gitu...lomantiks u'ollsss...Tp,kalo korang nak wat jugak, wat jadi koleksi peribadi jerkla yerk utk suami ke isteri ker kannn...baru ler privacy...xgitu?! eheh :p.

Okiesla...jum layan video2 Gwiyomi dari yang OK ke tak berapa nak ok kat bawah neh yang sempat aku cilok dari youtube dan jugak Keek...layannnn...!!~

 

Sebbekla si Nazim Othman neh chumel kan...kan...kan....hehe



Selepas Fenomena Sayang..Bobo muncul lagi demgan Gwiyomi tersendiri. haha
Famoues Amous dah si Bobo neh skang...ki3



hahaha...nak jugak dak kecik neh bergwiyomi....



Abon pown bergwiyomi jugak...layan jerkla...haha



Ini Abang FBI pown sama dengan jugak walaupown memula xtaw step..haha




hahaha...adira yg sengal



Dan yang neh paling..paling...paling...aku tak larat nak tahan gelak...hadoila..tolongggglahhhh!!! hahaha



Haaaaa....yang neh korang kena tengok sampai habis okies! hahaha

Okiesla...setakat neh sajerkla Gwiyomi kita pada hari ini...ada jugak rasa nak buat...tp, tak terdaya rasanya sebab sedar diri neh tak kiut mana pown...hahaha....So, kalo aku nak wat  Gwiyomi pown...maybe aku akan memakai Topeng Power Rangers kot...hahaha...Ok, kesengalan aku sudah menjelma. Sebelum melarat...baik stop sampai sini dulu. tata u'ollsss...!!! Selamat berGwiyomi...!!!~ (*_^)

Friday, April 26, 2013

Cow’s Milk Protein Allergy Awareness Program Blogger Forum


Assalamualaikum semua…!!!

Cerita neh agak lambat jugakla di hapdet kan oleh saya kerana kekangan masa serta kebanyakan kebendaan yang harus saya fikir sampai serabut kepala otak neh dibuatnya. Haiyo....Stressnyer rasa...!!! Tapi, tapi, tapi...korang doakanla segalanya setel dan dipermudahkan....yerk...yerk...yerk...InsyaALLAH...AMINNNN...!!! ^_^

Okies...stop pasal keSTRESSan tersebut...Jumlayan tajuk asal entry neh yerk! Pada 9 April 2013 yang lepas, saya telah menghadiri ke event CMPA (Cow’s Milk Protein Allergy) Awareness Program Blogger Forum (Ekslusif untuk 20 orang Blogger sahaja). Bertempat di :


Venue: Skyview Room 7 , Level 29, 
The Gardens Hotel & Residences, Mid Valley City 
Panel : Dr Chai Pei Fan 
(Consultant Paediatrician &  Consultant Paediatric Gastroenterologist & Hepatologist)


Sempena Minggu Alergi Sedunia 2013 ( 8 – 14 April ),Persatuan Pediatrik Malaysia dan Persatuan Alergi & Imunologi Malaysia telah melancarkan Kempen Kesedaran Alahan Protein Susu Lembu ( CMPA ) yang bertujuan meningkatkan kesedaran dan mendidik ibu-bapa tentang CMPA di kalangan kanak-kanak.


Kedatangan saya ke event neh adalah bersama2 dengan SumiJelly dan juga dengan AnnaPeje. Walaupown event neh adalah event parrenting...tak rugi pown juin sebab boleh dapat ilmu sedikit sebanyak kan kan kan walaupown saya masih lagi belum berkahwin. dan masih lagi belum mempunyai anak...eheh. 



Sampai2...kena register dulu okies..



Lepas register, jum makan....!



Apa yang anda tahu tentang CMPA ni?? Jom kita baca info kat bawah neh okies…

Bagaimana terjadi alahan protein susu lembu?
Alahan protein susu lembu adalah alahan makanan yang paling biasa dalam kanak-kanak. Mujurlah, kebanyakan bayi yang lebih besar, alahan susu terjadi  pada tahun kedua atau ketiga mereka. Dalam pada itu, kepada ibu bapa bayi yang mempunyai alahan susu harus tahu bahawa walaupun tidak ada rawatan yang boleh menyembuhkan alahan susu , gejala ini boleh dikawal melalui diet tenusu percuma.

Perbezaan CMPA & Tidak Toleransi Laktosa
Istilah terkini untuk alahan atau alergi yang diiktiraf oleh Pertubuhan Alergi Sedunia ialah sebarang tindakbalas hiper sensitif terhadap susu. Ia boleh dibahagikan kepada CMPA dan Tidak Toleransi Laktosa. Kedua-kedua keadaan ini adalah berbeza. Tidak Toleransi Laktosa ialah ketidakupayaan untuk menghadam laktosa disebabkan kekurangan enzim laktase, manakala CMPA pula ditakrifkan sebagai tindakbalas alahan hiper sensitif terhadap protein susu lembu. 

Apakah tanda-tanda alahan protein susu lembu?
Bayi yang mengalami alahan protein susu lembu mungkin mempunyai satu atau beberapa gejala berikut:
§     ekzema atau ruam kulit
§     sakit perut atau kekejangan
§     muntah-muntah
§     atau cirit-birit

Sesetengah kanak-kanak mungkin mempunyai reaksi alahan yang sangat serius dipanggil Anafilaksis. Tindak balas ini biasanya berlaku dalam masa beberapa minit selepas makan atau minum makanan yang mereka alah. Gejala yang paling serius ialah tindak balas anaphylactic adalah bengkak muka, mulut dan lidah yang membawa kepada kesukaran bernafas. Gatal-gatal, ruam gatal dan muntah-muntah yang teruk merupakan tanda-tanda lain yang boleh hadir dalam tindak balas anaphylactic. Jika anak anda pernah mempunyai gejala-gejala ini, dapatkan bantuan perubatan dengan segera kerana jika anafilaksis tidak dirawat dengan cepat ia boleh membawa maut.


Ruang Percubaan 3 Jenis Susu


Sambil mencuba sambil diberi penerangan oleh moderator Shazmin Shamsuddin


Memandangkan saya tiada anak lagi, maka anak k.sumi jadi mangsa...hik3



Bagaimana alahan protein susu lembu dirawat?

§  Kanak-kanak yang menyusu susu ibu
Jika anda sedang menyusukan anak, dan anak anda telah disahkan menghidap alahan protein  susu lembu, anda tidak perlu berhenti menyusukan anak anda. Malah, gejala alahan pada bayi anda boleh dilegakan dengan hanya memberikan produk diet tenusu pada bayi anda.

§  Kanak-kanak yang diberi susu formula
Jika anak anda didiagnosis dengan alergi protein susu lembu, dan sedang diberi minum susu berasaskan formula, doktor anda mungkin akan mengesyorkan sama ada beralih kepada formula berasaskan soya atau hidrolisat. Tetapi jika anda beralih kepada satu lagi jenis jenama susu formula ianya tidak akan membantu. Susu berasaskan soya tidak disarankan untuk bayi yang kurang daripada 6 bulan.

Jika kanak-kanak telah disahkan menghidap alahan susu yang teruk, doktor mungkin menetapkan ubat-ubatan khas sebagai tambahan kepada diet tenusu percuma. Ubat-ubatan seperti antihistamin atau adrenalina (EpiPen atau Ana-kit), hendaklah digunakan seperti yang diarahkan.



Mangsa Keek saya...haha

Menurut kajian, CMPA boleh berlaku sejak bayi dilahirkan dan memuncak dalam tahun pertama. Ia biasanya reda dalam jangkamasa tiga atau empat tahun. Namun begitu kajian melibatkan 807 kanak-kanak yang mengalami CMPA mendapati masalah ini boleh berlarutan  sehingga ke alam remaja bagi satu pertiga daripada kanak-kanak yang ditinjau, dengan 12% terus mengalami alahan terhadap susu lembu sehingga usia 18 tahun.





Jum masuk dewan..!


"comel tak kak ton?" haha :p


Sesi Forum sudah bermula...



awal2...sudah dapat Lucky Draw u'olls..!



Kusyuk mendengar dan bersoal jawab
Penerangan oleh Dr. Chai Pei Fan



Kempen Kesedaran Alergi Protein Susu Lembu yang dianjurkan MPA & MSAI meliputi program Pendidikan Perubatan Berterusan bersama pakar penjagaan kesihatan dan lain-lain inisiatif seluruh negara untuk meningkatkan lagi kesedaran dan mendidik para ibu bapa. Kempen ini disokong oleh bantuan pendidikan tanpa syarat dari Institusi Sains Dumex.



sekali lagi dengan blogger pemes amous neh...aha!



Bergambar bersama Semua Blogger


Ini aksi gila2 kami...silajangan tiru aksi ini...haha :p



Untuk Rujukan Lanjut

Wednesday, April 24, 2013

Wordless Wednesday: 5 Perkara JANGAN Oleh Lelaki Kepada Wanita



Wordless Wednesday : 5 Perkara JANGAN oleh Lelaki kepada Wanita


Tuesday, April 23, 2013

PROMOSI : Ready Stock Exclusive Set Tabita

Assalamualaikum semua...




PROMOSI READY STOCK TABITA EXCLUSIVE SET
RM 300 SAHAJA
FREE POSTAGE


Untuk order
E-Mail: lala_missu@yahoo.com
FB: LaLa Shopper


Cepat2 dapatkan sekarang selagi stok masih ada...!!!


Monday, April 22, 2013

PROMOSI: Trial Set TABITA Skincare


Assalamualaikum semua ...

Hari neh, saya ada menawarkan harga PROMOSIuntuk TRIAL SET TABITA Skincare


Hanya RM 130 sahaja
FREE POSTAGE

Kepada sesiapa yang nak order boleh PM saya di FB LaLa Shopper @ E-Mail  saya di lala_missu@yahoo.com


Cepat2 dapatkan sekarang selagi stok masih ada..!

Saturday, April 20, 2013

PROMOSI: FER'WHITE


Hanya RM 95 sahaja 
FREE POSTAGE
FREE SHAKEE & FREE SABUN BERAS



PRODUK TERHANGAT PRODUK HEBAT LEBIH JIMAT!!!!!!!!!

FER'WHITE MEMANG HEBAT TELAH TERBUKTI BERKESAN...DAN SEMAKIN DEKAT DIHATI PENGGUNA♥♥♥
FER'WHITE adalah gabungan dari ramuan ramuan yang sangat berkesan dan berkualiti.FER'WHITE telah dimasukkan dengan pure RDA vitamin iaitu A,B,C,D,E dan K (pure vitamin di campurkan dengan bahan lain, bukannya kandungan vit yang terdapat dalam bahan lain)untuk effect kecantikan, pemutihan dan anti aging. FER'WHITE bertindak sebagai booster untuk kulit anda.

Kenapa wanita perlu FER'WHITE selain dari utk kecantikan?
- sumber tenaga yang sangat bagus kepada wanita yg sibuk bekerja di pejabat dan rumah.
- membantu mengurangkan berat badan.
FER’WHITE ni telah didaftarkn dengan KKM dan diklasifikasikan sebagai makanan tambahan

KELEBIHAN FERWHITE
- mencerahkan & gebukan kulit 1 badan
- membersihkan kulit drpd jerawat yg teruk
- menghilangkan jeragat /pigmentasi
- hilangkan parut dn liang pori terbuka
- kulit terasa anjal & tegang
-memberi vit a, b, c, d, e, dan k utnuk kulit
-menghilangkan kulit kusam/ tompok hitam
- mengurangkan kedutan dan garis halus
- mengekalkan kelembapan kulit,
- menghilangkan bintik2 hitam
- hilangkan lingkaran gelap mata.
- mencegah pigmentasi
- menpercepatkan penyembuhan luka
- menguatkan saluran darah dan tulang
- mencantikkan kulit, melicin & menegangkan kulit.

FERWHITE GLUTA COLLAGEN 500,000MG MENGANDUNGI:
L-GLUTATHIONE
Bertindak sebagai anti oksida yg dpt mencerahkan warna kulit. Glutathione mmg sedia ada di dlm manusia cuma bezanya tinggi dan rendah sahaja, juga merupakan agen imunisasi dan detoksi.

KOLAGEN
Membina sel-sel baru, menguatkan ikatan sel kulit dan membolehkan kulit jadi tegang, cerah dan cantik.

HYALURONIC ACID
Penting untuk sendi, kulit, mata, gusi dan rambut. Semakin tua HA akan semakin kurang. HA berfungsi utk melembapkan kulit, menegangkan kulit dgn pembentukan kolagen, menghilangkan garis halus dan menstabilkan metabolisma badan.

ACAIBERRY
Anti oksidan, slimming, mampu melawan radikal bebas dan awet muda

L-CARNITINE
Anti oksidan, membaiki sel badan dgn pantas

DEXTROSE ANDIROUS
Anti penuaan

ACID FOLIC
Co-enzyme dlm sintesis DNA dan RNA. Penting utk pecahan dan sel penyalinan kulit.

MALIC ACID
Menentang jangkitan kuman dan bakteria dan mikro organisma dlm Ferwhite

STRAWBERRY
Anti oksidan, menegangkan kulit, merawat kulit dan melembapkan kulit

L-TAURINE
Anti oksidan dan membaiki sel-sel badan

APPLE STEM CELL
Membantu melambatkan proses penuaan, membaiki sel-sel kulit, kulit menjadi tegang dgn amalan pengambilannya

ESTRAK MANGGIS
Membantu merawat kulit dan menyembuhkan jerawat. Menjadikan kulit lebih cantik

DSM RDA VITAMIN MIX
Vit A-kulit jerawat dan kulit keping
Vit B-menjaga sistem penghadaman, saraf dan menyerap nutrient
Vit C-pembentukan dan memelihara kolagen
Vit D-membantu menyerap kalsium
Vit E-membantu kulit kelihatan muda, membantutkan penuaan akibat radikal bebas
Vit K-memelihara sel dlm badan supaya kekal sihat



Untuk order ...
E-Mail:  lala_missu@yahoo.com
FB:  LaLa Shopper




Tuesday, April 16, 2013

Wordless Wednesday: Panduan Solat Sunat






#WORDLESS: Panduan Solat Sunat

Monday, April 15, 2013

Malaysia International Tourism Bloggers Conference Award 2013 (MITBCA)

Assalamualaikum semua...


Rasanya dah berkurun kot cerita dalam entry yang baru aku post neh. eheh. Eh, yeker berkurun ek? hehe. takderkla berkurun sgtnyer punnnn...bulan lepas jerk pun...kalo ikutkan ada lg entry2 yg lama2 aku tak post2 lg..keh3... Nanti2la aku post ek...Tak sompek arr nak menghapdet...sejak dua menjak neh tahap kesibukan melanda diri...Macam2 bondo den nak pk...adehla...fenen2

Ok, stop pembebelan dan kemerungutan. hu2. Pada awal bulan Mac lepas...aku sempat menjuinkan diri ke Majlis Tourism Blog Award (MITBCA) kat Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC). Eh, bukan aku dapat award lorh...blog aku xpemes mana pown...haha...tapi..tapi...tapi...aku follow my Bos g sana...Bertuah rasanya nok! Bukan senang nak dapat peluang cenggitu kannn..hehe. So, gunakan segala peluang yang hado sebaik mungkin. eheh.






Ini adalah Itinerary majlis tersebut.



Bersama My Boss


Sebelum masuk..posing2 dulu hokey...




Bersama blogger Kak Ina KL



Bersama Sumi Kak Ina KL



Bersama  Cik Jard
(blur plak pic neh...neh semua sabotaj! hu2)


Bersama Jard &  Rayyan



We oll's



"comel tak kak ton?!" hahaha



Ok...tempat duduk kami depan sekali...hehe




Reserved...wah gitu!




Persembahan Gannam Style



Senarai menu2 yang kami santap


Bawak bersabo...kot yer pown lapa...hagak2la Note 2 nak ditelan...haha




Makan Tyme! (Macam Burok lantak jerk :p)


Kerabu



Sup



Nasi









Senarai nama2 Blogger Penerima Anugerah





Sebelum balik..Posing lagi...hik3


Rata2 xderkla semua bloggers2 yang ada kat situ aku kenal. Cam Jardness aku kenal arr sebab penah baca blog dye...dan dye jugak ada meninggalkan jejak kat blog aku. eheh. Cam blog kak ina plak, aku sker baca blog dye sbb ada banyak resepi2...tengok jerk...masaknya tak jugak...hahaha :p Dan si Rayyan aku rasa neh kali kedua kita juper sebelum neh kat LUST xkesempatan nak berpicca2...eheh.  

Tapi, memang enjoy jgkla malam tuh...walaupown 1st tyme jumpa. hehe... Al-maklum jerkla...aku neh kan pemalu orgnyer...haha (sila muntah ijo yerk)  Tapi...tapi...tapi...seriously memang enjoy lah! InsyaALLAH...ada rezeki kita juper lagi ek...ek...ek...hehe. Okiesla...tunggu next entry yang akan datang dihapdet tp xtawla bler nak di post...haha...adios u'ollsssss...!~


Sunday, April 14, 2013

PROMOSI PENGHABISAN STOK RUMPAI LAUT

Salam semua....

Entry neh juz nak wat PROMOSI Penghabisan Stok Rumpai Laut.




Hanya

RM 15 sahaja 
FREE POSTAGE

So, kepada sesiapa yang berminat...cepat2 dapatkan dari saya sebelum kehabisan.


Untuk order:-

Sunday, April 7, 2013

Jambatan Tamparuli, Sabah

Salam olls…!!! Seperti yang aku janjikan pada entry aku sebelum2 neh…masih lagi di Tamparuli, Sabah. Heh. Aku pasti dan yakin ramai yang pernah dengar lagu Jambatan Tamparuli…tambah2 plak masa Marsha nyanyi kat Akademi Fantasia musim ke-3 dulu. Lagu neh terus pemes walaupown pada awalnya pemes kat Sabah jerk kot. Aku sendiri pown pernahla jugak menari tarian sumazau diiringi lagu Jambatan Tamparuli neh masa Tarian Cuti2 1 Malaysia. Memang senang step dia…sebab hanya gunakan gerakan tangan dan kaki jerk. Simple dan senang walaupown lenguh. Hik3



Jambatan Tamparuli signage

Oklah, untuk pengetahuan korang… Jambatan Tamparuli ni terletak di pekan Tamparuli di daerah Tuaran serta mengambil masa 40 minit menggunakan kereta dari Kota Kinabalu. Majoriti yang tinggal di situ ramai kaum kadazan dusun.  Jadi tak hairanlah lagu Jambatan Tamparuli ini dicipta  oleh seorang kadazan dusun bernama Justin Lusah dan dinyanyikan oleh beliau sekitar era 70-an.


Inilah dia Jambatan Gantung Tamparuli

Mitos jambatan ni kononnya dulu ada seorang perempuan yang cantik dan pandai menyanyi telah diculik dan dimasukkan ke dalam tempayan, kemudiannya diletak di tiang pertama Jambatan Tamparuli agar binaannya kukuh. Dan mitos ini terus dipercayai apabila  ia tidak pernah runtuh walau dilanda ribut taufan malah semakin cantik dan masih tegak berdiri walaupun usianya sudah mencecah puluhan tahun.


Di bawah Jambatan Gantung Tamparuli, ada lagi jambatan untuk laluan kereta


Alhamdulillah…akhirnya aku sampai dan sempat jugak jalan2 atas Jambatan Gantung Tamparuli neh. Memang tinggi dan goyang2 ok… Dan ada sesetengahnya xderk pemegang. Rasanya dah tercabut kot. Hu2. Sesiapa yang gayat tuh, kalo rasa nak naik, naik jerkla…kalo xnak, jgn naik. Hik3. Ape2pown…seronok jugak naik dan berjalan2 atas jambatan gantung neh. Sayangnya aku tak hafal lagu Jambatan Tamparuli neh…kalo x, maw aku nyanyi2 sambil berjalan atas jambatan neh…Ala2 wat video klip gitu. Hahaha *perasan retis :p





Posing tyme..he2 
(Kalau korang nak tahu, Rumah penyanyi Marsha, belakang tuh jerk...hik3)


Okiesla…di sini jugak, aku sertakan lirik lagu Jambatan Tamparuli dalam versi Kadazan Dusun dan juga terjemahannya.  Nanti bolehlah korang download lagu neh kemudian nyanyi.  Jangan risau, senang jerk nyanyi lagu neh. Nanti kalau korang naik Jambatan Tamparuli neh bolehlah nyanyi lagu neh sambil jalan2 atas jambatan neh. Hik3.







Jambatan Tamparuli - Justin Lusah

Pak pak kang ku doh
Sumunsui doh jambatan
Jambatan doh Tamparuli
Bakasut tinggi oku

Sumunsui doh jambatan
Jambatan doh Tamparuli
Pak pak kang ku doh
Bakasut tinggi oku

Silaka nodi kasutku
Naratu lo jambatan
Tinggal poh doh sutakin
Nowid ku di numuli

Ontok di hari 3
Tamu lo Tamparuli
Mingusuk poh hilo kadai
Mogihum doh kasut tinggi



Terjemahan

Pak pak saya melangkah
Menyusur hai jambatan
Jambatan si Tamparuli
Saya berkasut tinggi

Menyusur hai jambatan
Jambatan si Tamparuli
Pak pak saya melangkah
Saya berkasut tinggi

Celaka* kasut saya
Terjatuh di jambatan
Hanya tinggal stokin
Saya bawa pulang rumah

Pada hari rabu
Tamu di Tamparuli
Saya masuk serata kedai
Mencari kasut tinggi