Saturday, August 29, 2015

Jual Shawl la pulak!

Assalamualaikum semua...!!

Hye olls! Entri arineh bukan nak jual barang taw...juz nak berkongsi cerita jerk...pengalaman seronok berniaga. hehe. 

Before neh ramai yg tahu aku juz jual produk kecantikan jerk kan...tuh sampai sekarang pown masih berjalan lagi wpown aku dah lama xhapdet  sbb skang neh bz. huhu Tp, regular customer sentiasa carik aku kalo dorg nak order apa2 barang.

Sebelum kahwin arituh dlm thn lps arr...aku sempat arr carik duit banjer lebih sket dgn jual wideshawl. Sebelum neh aku ada jugak jual tudung...tudung sarung, syria, ala2 fareeda hoody, selendang mawar halfmoon n mcm2 lg. juz tolong kazen aku jual. Then, benti seketika dan sambung jual wide shawl plak...tp stok semua aku amek n pilih sndirik. Kira bergerak sndiri arr...xtolong sesiapapown. 

Bila nak amek stok, konpem2 arr kena kuarkan modal sendirik kan... So, aku kena arr berani amek stok dgn byk. Yerkla...risau gak kan kang amek2 byk2 xterjual xlaku xderk org amek...rugi plak kan? So, aku tawakal jerkla...Dalam hati aku ckp, kalo xderk sape amek...aku pakai sndirik jerkla...hehe.

Alhamdulillah...kali pertama amek stok, abeh terjual kesemua wideshawl aku. Tak sampai pown sehari. Ada yang borong smpai sepuluhhelai. Tak sangka betul!

Lepas tuh...ada permintaan lagi suruh aku amek stok lagi. Aku amek lagik...dan alhamdulillah semuanya abeh terjual. Oh ya...aku jual tak mahal mcm org jual kat luar sana. Selalu harga pasaran aku tgk org jual RM15 sehelai paling murah. Dan kalau jual online org jual RM20-RM25 xtermasuk postage. Aku hanya jual RM12 jerk. Tak amek untong byk sgt pown... Tp, kira untong jgkla wpown aku jual murah. Alhamdulillah rezeki aku kan. 

Aku jual sampai aku rasa aku xnak jual dah.hehe. Ada yg mntak suruh aku amek stok lagi. Tp, aku rasa skang neh da jarang kot org pakai wideshawl.. Yerkla...org xnak pakai benda yg sama jerk kan spjg masa. So aku stop dulu. Kalau ada rezeki balik...ada stok baru aku jual ler balik eh...hehe..inshaALLAH...









neh la dye antara corak2 dan warna2 wideshawl yg pernah aku jual dulu. Habis terjual.  Alhamdulillah...!

Aku berminat jual wideshawl neh sebab aku sker tgk corak2nya...sebab cantik. Tp, ramai yg xberapa reti pakai wideshawl sbnrnyer...sebab wideshawl neh kan bidang besar kan. Sbnrnyer ada mcm2 cara nak pakai wideshawl neh. Tp cara paling mudah juz lipat 2 jerk. tuh paling senang. Lg 1, aku sker pakai wideshawl neh sbb dye besar n bleh tutup dada. haaa..tuh yang penting sbnrnyer. hehe



adik aku arr jadik mangsa jadi model tutorial wideshawl aku..hehe




Skang neh tgh fesen halfmoon  dgn long chiffonshawl. Skang neh dah stop jual wideshawl dan dalam proses wat shawl sendiri untuk pakai sendiri plak. Antara sebab yg membuatkan aku nak wat shawl sndiri neh..sbb aku nak carik kepuasan sendiri. Sebab kekadang beli kat luar meterialnya xbagus pastuh harga mahal plak. So  try wat shawl sendiri n pakai sendiri. Kalau ada permintaan yang nak beli, inshaALLAH aku cuba pertimbangkan. hehe
Ape2pown, dunia bisnes neh ada pasang surut.. Tak semestinya sentiasa untung jerk kan....Kena pandai main taktik berniaga. Bukan taktik kotor taw. tuh xbaik hokey! Tak berkat nnt. 



2 comments:

siti jamilah said...

Lala...share ler acaner bt shawl sndri tu? Sy x reti pakai shawl..kahkah..tp teringin nk pakai,acaner tuh? sy suka giler tudung instant kain lembut yg sy selalu pakai tu..x tau kain apa..kehkeh

»£ã£á¯M¡§§♥ú« said...

nak tutorial ker? kat youtube ada mcm2 tutorial...pilih jerk. hehe
shawl xsiap lg..dlm proses.
inshaALLAH da siap nnt kiter tunjuk ek. tp shawl simple jerk pown sbb nak pakai sndiiri. hehe

Post a Comment

Jemput Komen.. jangan malu-malu yek!