Thursday, November 30, 2017

Belajarlah Bersyukur...




Tidak Ada Wanita Yang Sempurna ...
Bacalah Wahai Suami , Agar kau mengerti..
.
.
* Seandainya Kau Memilih Wanita Yang Bekerja , dan mahu isteri kamu kerja , kamu perlu menerima dia mungkin tak mampu bersihkan rumah sebersih bersihnya.

.
* Seandainya Kau Mahu Isterimu tidak bekerja , mahu dia duduk dan jaga rumahtanggamu , maka kamu harus menerima dia mungkin tak mampu nak hasilkan wang.
.
.
* Seandainya Kau Memilih Wanita yang Turuti apa sahaja mahumu , dengar sahaja tanpa bantahan. Kau juga harus terima yang dia mungkin tak pandai nak berdikari dan tak mampu nak hidup sendiri..
.
.
* Seandainya Kau Memilih Wanita yang BERANI & CEKAL , kau harus terima dia , apabila dia ada jawapan , berani menegakkan hak dan punya pemikiran sendiri..
.
.
* Seandainya Kamu memilih Wanita Yang Cantik , sempurna cantiknya , maka kau harus bersedia untuk keluarkan wang untuk sentiasa mencantikkannya .
.
.
* Seandainya Kau memilih wanita yang HEBAT !! Kau harus terima dan tahu , dia tidak akan mudah menyerah kalah & dia memang akan keras dengan apa pendapatnya ..
.
.
SEDAR LAH KAMU , wahai lelaki !!
TIDAK ADA WANITA YANG SEMPURNA , yg ada hanya dalam MIMPI mu sahaja !!
.
SEDAR LAH KAMU , wahai lelaki !!
JANGAN kamu mengeluh , jika isteri kamu tak pandai MENCARI wang & Pandai habiskan duitmu.
.
.
Lelaki zaman sekarang itu, semuanya berharap wanita lemah lembut, perhatian dan cantik, punya badan bagus, berdikari dan pandai mencari duit sendiri , selain itu juga menjaga rumah tangga, hormat pada orang tua, baik hati pada anggota keluargamu.*
.
.
.
TAPI cuba awak bertanya pada diri awak ..!!
apa yang awak ada ? apa yang awak sanggup buat ?
.
.
awak HANDSOME ? terlalu SADO !
atau awak ada DUIT yang TERLALU banyak ?
.
ATAU
awak pun seorang yang pernuh kekurangan ..
yang mahukan perhatian , kasih sayang dari seorang isteri ?
.
.
.
KALAU awak tidak sempurna ,
jangan pernah TUNTUT kesempurnaan dari isteri awak ..!!
.
.
BELAJARLAH BERSYUKUR !!
.
.
.
Isteri itu baik buruknya tergantung suami!
CANTIK, bila si suami memberikan hak berhias
AKHLAK BAIK, bila si suami mengajarkan budi pekerti
PANDAI, bila si suami mengajarkan ilmu yg baik
SOLEHA, bila si suami membimbing ke agama yg baik



Sumber: rumahtangga bahagia

#RoadToHalal
#BercintaSelepasNikah

Sunday, November 26, 2017

Elyana penghidap Kanser Tahap 4


Assalamualaikum...hai semua..

Aku masih dalam keadaan tak percaya sebenarnya...mlm td tgk gegar vaganza dan elyana terkuar dan dye announce yg dye hidap kanser stage 4. Terkejut jgk dgr. Arineh tgk video n baca kt blog kata yg dye takut nak tido sbb takut xsempat nak tgk anak dye bgn sok paginya...Ya-Allah! aku rs mcm nak menitik airmata. Bkn sbb apa...sbb sebelum neh aku mmg sker layan live ig yde sejak dr aku bersalin lg...maklumla jaga anak tgh2 mlm kan..xleh tdo...dok lyn la live ig dye...pstuh tgk dye update strory mkn tgh2 mlm buta. Masa layan live ig dye...dye mmg slalo ckp, dye ada masalah penyakit susah nak tdo mlm. Aaku pown dgr jerkla dye berceloteh...best lyn sbb dlm byk2 artis...live dye plg best dan dye lak jenis melayan dan menjawab soalan.

Aku mati2 igt dye mmg ada mslh nak tdo mlm..tp rupa2nya..dye takut nak tdo mlm sbb takut xsempat tgk anak dye pagi soknyer. Sebak plak rasa...Imagine kalo diri sendiri kt tmpt dye...aku rs aku pown cmtuh kot...xsanggup nak tglkan anak weihhhh..!!! tambah2 anak masih kecik dan xtaw apa2. Wpown Cinta tuh dah sekolah tp dye masih xtaw apa tuh Kanser.

Walaupown sebenarnyer aku eh bkn peminat elyana...adik aku yg minat sgt kt dye. aku sker tgk dressup dye yg funky2 n pelik2 sket tuh...tmbh plak dulu dye duta converse... aku lyn ig live dye sbb seronok dgr dye dok celoteh gler2..pstuh plak dgn anak dye si Cinta tuh speaking London wpown br tadika..sker dgr. hehe Sempatla jgk aku tanyer dye psl anak dye...hehe dan dye jwb...


lps neh xsurela ada lg ker x liveg dye...yerkla sbb dye dah bgtaw rahsia dye kan...tp hrp2 ada lg la live ig dye.. papepown semoga elyana cepat sehat dan terus kuat semangat demi Cinta.


salah 1 screenshot live ig elyana yg pernah aku lyn...hehe
 
 
neh gambar lama ms zaman remaja..haha






Wednesday, November 1, 2017

Happy Turns 1 My Little Hero

 
Assalamualaikum...hai semua.
 
Story psl bezday anak aku punyer celebration jerk. Last minit punyer plan...sbb plan asal nak buat kat umah mentua..buat doa selamat tp xjd la plak...then aku plan nak wat mkn2 kt pizza or kfc jerk...last2 tukar venue ke café hipster plak..haha ok encik asben yg g booking n mintak tuan kedai wat deco bagai..kemain! Memang last minit ok...
 
 
 
 
Inilah hasil deo last minit tersebut...simple jerk tp ok la kann..hehe
 
Memandangkan encik asben keje....dan adik aku plak dah nk blk U sok paginyer..maka kami wat mkn2 mlm tuh pown family kami jerk...xajak sesapepown. hehe Kek pown aku order last minit jgk..sebbaek oder diterima.kalo x mmg mkn kek pisang jerkla...haha
 
 
 
sudah smpaiii...
 
 
atok & opah
 
 
 
opah & birthday boy
 
 
 
 
ini kek order last minit
order dekat Sabrina bakery
sedapppp weihhh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mari kita potong kek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 birthday boy
 
 
 
mak dan anak
 
 
 
 
 
 
jom makan 
 
 
 
neh video birthday..xtawla boleh play ke x..haha
 
 
 Okiesla...Happy Birthday to you Anakku...!!!
 
 

Wednesday, October 18, 2017

Alhamdulillah...lahirlah seorang khalifah

Assalamualaikum..hye semua! Alhamdulillah...dah genap setahun umur anak aku baru dapat post entri neh. Hehe…dah berlapuk dok dalam draft xberpost2…baru berkesempatan post setelah umur anak aku genap setahun.

Sempena genapnyer setahun umur anak aku…aku juz nak cerita penalaman aku.
Alhamdulillah aku telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki secara normal pada 19 Oktober 2016 lalu.

Alhamdulillah...hadiah bezday aku yg sgt2 bermakna pd thn lps.


Hari 1st kena admit...encik asben kata aku mkn byk. haha
soknyer bekpes pown aku mkn byk gak kuey tiaw goreng abeh aku mkn sblm masuk labor room. hahaha


kat dalam labor room...amek gmbo sndiri abeh blur. haha

muka lepas bersalin nak g tgk anak

my baby...ms baru lahir sebijik muka apaknyer...skang da rupa aku. haha




Syukur Alhamdulillah penantian setelah hampir setahun pernikahan aku dan suami akhirnya aku disahkan mengandung. Aku dpt taw pown ms da nk msk 3bln dah..agak lmbt sbnrnyer..sbb aku sndiri xsedar. Cuma yg mak dan kkwn aku perasan aku slalo Nampak letih dan bdn terasa sgt2lah panas tmbh2 waktu ptg tyme nak blk keje. Smpai rumah mmg aku pengsan trs..terbongkang rasa asik nak tidooo jerk. Penatnyer lain macam. Kalo otw blk keje tuh nk tdo tp dlm mulut msti kena sumbat gula2 or asam utk ilangkan rs loya. Ms neh mmg aku xtaw lgsg. Rs loya dan pening jerk tp xmuntah pown. Husband ada tegur yg aku da lama xdtg bulan. Tp aku xnk berharap pape sbb nnt kecewa lak..sbb penah try cek sndiri tp -ve jerk manjang (haha..sbnrnyer da ada tp aku neh xreti tgk agaknyer..kpd ibu2 kt luar sn nnt g cek trs kt klinik k) yerkla..aku neh piyed mmg xteratur sejak dr awl dtg bulan. Jdnyer mmg aku xnk terlampau berharap. At last, aku tergerak hati cek urine kt panel ms aku nk amek mc sbb xsehat. Dan Alahmdulillah...it's +ve! Cpt2 bgtaw asben yg tgh tgu dlm keter. Trs bwk aku g pekena cendol! Hahaha

Alhamdulillah aku mmg xalami muntah2 dan alahan ms mengandung..kalo ada muntah pown sekali sekala jerk. Tp yg aku perasan, kalo aku mntah msti saket pinggang lps tuh..mungkin ada hikmah dan  Allah tuh taw tahap mana kekuatan aku. Maka DIA ringankan beban aku. Terima kasih Ya Allah!

Sepanjang mengandung pown baby dlm perot pown xbyk hal. Baek jerk dye...gerak2 tuh biasalah. Masa dye gerak2 tuh mmg teruja sgt2. Hehe tp bler dye xgerak, hati aku mulalah rasa risau. Semakin besar usia kandungan...mcm lesung batu lak penumbuk dye bagi..haha wpown kkdg rs takut tp sonok sbnrnyer. Ramai yg tegur pewot aku kecik..dan ada gak yg dok ngorat aku sbb tgk dr bakang mmg xnmpak lgsg aku ngandung. Hahaha anak dara dgn mak buyong pown xnmpk beza ek? Dah ler aku jln pown da mcm peguin. Hahaha

Semasa dalam tempoh mengandung mcm2 dugaan aku hadapi…awalnya dgn berita kemalangan adik dan adik ipar aku. Dugaan besar utk kami sekeluarga sbb adik perempuan aku patah kaki kedua2nya. Syukur alhamdulillah kedua2nya selamat. Cumanya, aku dan mak aku la yg bergilir2 jaga adik aku kat hospital hampir 2bln xsilap.Merasa jgkla aku bersahur kt dlm wad hospital ms turn aku jaga. Hik2. Naseb baik baby ok…baik jerk dye.

Masuk kandungan aku 7bulan nak ke 8bln sekali lg musibah menimpa aku. Aku diragut masa otw pegi keje tyme subuh hari atas highway yer. Alhamdulillah…naseb baek aku tak ditolak ms peragut tuh tarik handbag aku atau aku terjatuh kalau tak, xtawla apa akan jadi pd kandungan aku. Ms kejadian tuh ttiber gerakan baby aku xrasa. Check kat hospital Alhamdulillah xderk pape. Cumanyer, habis semua benda2 penting aku dlm beg tuh mcm buku KK anak, pas keje, kunci bilik opis, handfon, wallet of coz la dlm tuh ada ic, kad nikah, kad atm dan cash money lebih rm300 la jgk. Rasa ralat la jgk sbb rasa mcm dah xderk pape harta. Tp xpela…asalkan aku dan baby dlm perot selamat aku dah syukur

Kalau ikutkan perkiraan due or deliver date yg doc bg asalnyer doc klinik panel bgtaw 4 atau 5 disember then kira lg 1 disember. G KK doc ckp ujung oktober mcm tuh tp doc KK anggaran 1 November jerkla. Aku lak kira on 30 or 31 october camtuh…last2 kuar 19 oktober…haha tyme tuh  kamdungan aku 38 minggu 2 hari.

Alhamdulillah…aku tak ler diserang sakit nak bersalin melampau. Kebetulan 18hb tuh aku mmg amek cuti sbb nak ke KK check kandunganla…mcm biasa. Nurse pown siap tanya, eh xbersalin lg? haha aku jwb blom jerkla. Blk dr KK aku cadang nak tdo sblm tdo tuh tyme nak buang air kecik ada kuar sedikit darah. Ok series cuak. Ketaq kepala lutut cheq!  Aku trs jerit panggel mak aku pdhal laki aku ada tgh tdo. Haha. Mak aku ckp tuh tanda tuh…dye tanya sakit tak? Aku jwb tak. Mak aku ckp siap jerk brg2…kang kalo sakit g spital. Aku siap bleh rileks2 dr pkl 12 tghari siap gelak2 makan nasik goreng..nyembang2 lg dgn adik aku…tp tetap takde rasa sakit. Pdhal bbrp kali cek tgk ada lg darah keluar. Aku amek keputusan tanya ahkak2 opis aku yg da ada pengalaman beranak. At last opismate aku kak sus uh aku g spital sbb bahaya sbb dye pown penah jd tanda camtuh gak dlu. Huhu. Akhirnya pkl 2ptg baru aku g spital dgn hrpn cek jerk…kalo xderk pape leh arr blk kan…cek punyer cek…aktiviti selukan pown bermulalah. Tak payah tanyerla saket ke x kena seluk tuh..haha walaupown sblm neh da penah kena seluk dgn si mulut angsa tuh…tetap rasa saket gak oii! Selukan ke 3 oleh doc pakar br arr doc pakar konpem ckp dah bukak 3cm. Ok dgrkan tuh aku pk bleh blk la kot sbb br bkak 3cm dan aku xrasa saket nak beranak lg. haha ok u are wrong! Kena admitted n tunggu smpai bukak 4cm then kena masuk labor room. Pkl 3 masuk wad. Bila masuk wad, encik suami suruh aku berehat jerk jgn bergerak2 sgt..ok aku terasa sgt xbebas disitu…haha sbb aku dgr n ada baca kalau nak cpt bukak laluan kena bykkan berjalan…so aku xdpt buat tuh…kena arr ikut ckp laki kang kata menderhaka plak. Haha. sesekali doc dtg tanya, saket x? ada rasa saket x? jwpn aku adalah TAK. Smpai doc ckp nak sy check bukaan x? aku ckp xpyhla. Haha  smpaila ke malam xrasa saket tp rasa nak buang air besar tuh ada (neh sbb mkn byk siang tuh la..haha) dok lyn wasap dorg ckp nak berak bgtaw nurse dlu…aku pown bgtaw jerkla n buang jerkla mcm biasa. Smpaila ke esok pagi masih xrasa saket pkl 9pg doc check dah bukak 4cm. Inilah akibatnya xbergerak lgsg tmbh 1cm jerk. Nurse suh tukar  uniform tyme ke labor room!

Masa nurse tolak aku dgn wheelchair tuh aku smpat lg tanyer nurse tuh…nak beranak dah ker? Tp sy xrasa saket lg. hahaha nurse tuh jwb..mmg xrasa saket tp dah ada laluan dah tuh. Ok aku pasrah…sbnrnyer aku takut. Hahaha tibalah aku kat 1 bilik agak kecik la jgk bilik tuh..aku mati2 igt tuh bilik menunggu…rupa2nya tuh la labor room. Haha aku dibenarkan bwk handfon dlm tuh…sempatla bgtaw encik suami aku kt bilik no berapa sbb nak teman aku, mak aku call dan sempatla jgk bgtaw kengkawan opis yg aku da nak bersalin. Haa…ms neh la sempat lg melayan wasap grup smpai depa soh aku rakam video ms push. Haha senget! Selukan demi selukan dilakukan aku dah maleh pk psl saket kena seluk…tahan jerkla…Masa awl2 nak tgu bukaan strusnya tuh mmgla xsaket lg…tp bler lps bukaan ke enam dan keatas…haaa ms tuh la enpon ko ntah ke mana…no more fb no more grup wasap…dah xterlayan dah sbb menahan saket kontraksi. Alhamdulillah…encik suami sentiasa ada kat sisi tenangkan aku walaupown sblm2 tuh beliau ckp beliau takut…haha akhirnya doaku dimakbulkan jgk…beliau tengok kepala baby ms nak kuar (neh doc suruh tgk) aku yg tgh saket nak push bleh plak risau takut suami aku pengsan plak. Hahaha

Alhamdulillah…tepat jam 5.34ptg baby selamat lahir ke dunia. Doc trs letak atas dada aku..aku tgh mamai2 ms tuh sbb letih n akibat dos ubat tahan saket. Doc tanyer aku jantina baby. Mama, baby apa tuh? Aku mamai2 jwb pegang bebird dye la..aku jwb boy. Doc tnyer lg…anak apa? Boy. Lps bersihkan…doc kejutkan aku lg n tanyer lg…berkali2 tanyer sbb nak aku igt. Anugerah yang paling indah dah satu2nya hadiah bezday aku paling bermakna thn lps. Syukur Ya-Allah!

Sekarang dah genap setahun. Sekejap jerk rasa dye dah semakin membesar dan semakin lasak. Tak terlarat rsnyer nak mengejar dye. haha Ibu dan Ayah doakan permata hati kami ini menjadi anak yang baik, soleh,berakhlak baik, taat pada perintah Allah dan hormat kpd kedua org tuanya..Aamiin...!! Happy Turns 1 sayang...!

 

Friday, October 13, 2017

Ilmu Baru, Kawan Baru


Assalamualaikum semua...


arineh juz nak story pasal ilmu baru yg aku belajar awal bln lps. hehe Sebenarnya takderkla terniat pown nak g belajar mekap. Tapi andai kata diberi peluang kelas percuma atau murah aku g la kot tuh pown kalo rasa nak g...kalo rasa tak...tak gi lah..haha taw2 jerkla tgn aku neh mmg tak berseni bab2 mekap a.k.a conteng muka. takat pakai bedak lipsetik tuh bolehlah...Dulu2 ms sebelum kawen g keje tuh ada la bermekap sket2 tp xler teror n cantik pown...mmg xpndai. tapi lepas pakai skincare tabita aku trs stop mekap...bedak pown xpakai...calit lipstik jerk..haha.Sampaila da kawen ada anak mmg xmekap lgsg kecuali kalo nak g sesuatu event ker mekap ler...tp xderkla beriya nau. haha dah kawen ada anak lg arr xmekap..dpt plak encik asben bler nmpak aku baru nak bukak beg mekap nak sapu bedak baru nak calit lipsetik...ditegurnya "dah2" hahaha bertabahlah aku. tmbh2 tyme nak g keje lg arr dye xbg. sabojerkla. tuh yg sampai skang g opis mmg selebet jerkler aku g keje. Hahaha rupa apa xyah tanyerla..mak limah pown kalah...hahhaa


ok stop membebel. Memandangkan aku mmg xterniat...sebenarnyer aku tetiba terjebak neh disebabkan adik aku. dye mmg pandai mekap..dr dlu aku suruh dye g kelas  kali neh br dpt g atas keizinan encik suami dye..haha aku suruh dye g kelas tuh bkn apa...biar dye lg pandai mn taw bleh cari rezeki dgn cara tuh...haaa...keizinan encik suami dye jugak memerlukan aku utk teman dye. pada mulanya kelas tuh dah full...last2 rezeki aku...ada orang tarik diri...so ada kosong. Alhamdulillah…dgn keizinan encik suami aku jugak, so pegila aku dgn tujuan teman adik aku. hahaha


muka2 dua orang mak limah sebelum kena conteng dgn air tgn sendiri. haha

Aku join kelas neh selama 5 jam jerk sepatutnya...tp terlajak sampai 6 jam. Sebab kalo ikutkan belajar mekap neh mmg tak abeh sebenarnyer sbb seronok... haha. Aku belajar basic jerk..memadai la dgn byrn yg murah. Hanya RM150 sahaja seorang. Lunch sijil brg mekap disediakan. so, datang bwk diri jerk dgn muka yg bogel...no mekap. Siap dpt goodies bag lg dr NAFURA. Thankyouuu...




Kelas bermula jam 10pagi lebih kurang hari Sabtu  berdekatan dgn Ampang Point. Memang senang nak g...sebab dekat. hehe Tema plak Black & White. tp ada jerk xikt tema. haha
  Pengajar mekap kami adalah MUA dari Bayan Baru Pulau Pinang. Mimie Zamree. Muda lagi dye neh rupanya...hehe Sebelum g kelas mekap dye..aku dah siap follow fb dye...n tgk live story fb dye wat tutorial mekap...so tgkla serba sedikit kang kata xtaw pape plak kannn...hahhaa Tp seriyes ckp..Mimie neh mmg lawak gler. so xborink ada jerk lawak dye wat...slumber gler. Mcm mana kt live fb cmtuh la kat luar. haha


Memula..kelas dimulai dgn tutorial mimie mekapkan model sambil mekapkan model...dye bg penerangan satu dari penggunaan mekap base, penggunaan berus dan teknik2 mekap. Haaa...dari xtaw pape trs rasa nak beli macam2 lps kelas mekap..hahahata tambah plak si mimie neh bwk plak brg2 yg dye jual. Mmg abeh duit kt ctu jerk weihhh...haa Sampai skang dok tgh kumpul lg brg2 mekap yg rs masih xcukup. heheWalaupown xreti tp kena try tiap2 hari. kalo rs nak mekap tiap ari la..kalo rajin. neh xcukup brg lg xpenah lg try mekap sendiri lps blaja. yg penting shading dah beli dah..xtry jerk lg. hehe

Lps dah demo...maka bermulalah sesi conteng muka sendiri. disebabkan brg2 semua mimie punya..mmg kami bedal abeh. hahaha tp ada jgk yg bwk mekap sendiri. so, xyah nak tnjuk teror...guna jerkla mekap2 yg disediakan sbb mmg xteror pown..maka main calit2 jerkla dgn bantuan mimie n diana pembantu mimie. Thankyou kat diana sbb baik hati tlg grup kami yg tak pandai neh. haha seriyes mmg best...mcm masuk kelas seni lukisan tapi kali neh kau bkn lukis atas kertas lukisan tapi kau lukis kat muka sendiri. hahaha



Dan inilah hasilnya...
ok mata sepet lak sbb cahaya lampu spotlight terang sgt. haha


ok neh xsepet. haha



2 orang model haha














gambar2 peserta2 Basic Make Up Class Mimie Zamree



wif Mimie Zamree yg sempoi


neh sajer pose sebelum n selepas...masa dah sampai rumah.mekap still ada xilang lg. hehe

Memang satu pengalaman baru bagi aku..ilmu baru dari zero dah belajar sket2 n taw camner nak mekap lebih elok walaupown hanya basic jerk. cukupla tuh bg aku nak lebih2 ke advance pown bkn aku nak jd mak andam pown. hahhaa tp kalo ada rezeki n diizinkan boleh jgk kot wat parttime job. haha tp nak kena g blaja lg la. haha

Korang kat luar sanapown boleh g blaja kalo nak. Jgn tunggu ko tgk org lain gi baru ko terhegeh2 nak g. kalo ko rasa mampu n rasa nak belajar ko g jerkla yerk. aku g neh pown sbb teman adik aku...dah alang2 teman blajar ler sket2 nak kata teror xderkla..conteng muka sendiri sudah..rasa percaya nak aku contengkan muka korang meh la. hahatp tgu brg2 lengkap..ada bbrp lg brg xcukup neh. hehe Tp...igt yerk kwn2.niat biar betul..bkn nak berlawan2 or nak ikut2 orang..Perangai manusia mcm2. eh!
Ilmu itu luas...haaa...

Oklah..itu jerk nak share. Kalo ada story nak dikongsi n diceritakan..nnt update lg. tata.