Monday, July 24, 2017

Cerita Raya 2017

Assalamualaikum semua...

Hai korang...walaupown arineh sebenarnyer dah masuk 1 Zulkaedah 1438H dah pown..Syawal dah abeh. Saja post entry lmbt crita pasal raya arituh. Korang layan jerkla himpunan gambar2 sepanjang Syawal 1438H untuk tahun2017 neh yerk...kalo rajin aku type ler panjang2...kalo x...singkat2 jerkla xpown xtulis pape lgsg. haha...


Ok ini gambar hari pertama raya. Sesi Salam menyalam dan bermaaf0maafan di hari raya...Kalau ikutkan Tahun neh turn raya umah my MIL tp enceq asben blk lmbt maka beraya di KL ler dulu dah petang lps mkn2 kat umah adik aku (dye masak nasi tomato) baru arr blk umah my MIL




Family Potrait
1 Syawal 1438H


haha...inilah 1st tyme beraya sedondon dan bergambar. 
ms baru2 kawen sedondon gak tp lgsg xderk gmbr raya...xsempat amek gambar. haha 
tahun kedua plak aku lak membuyong encik asben keje...pstuh plak raya thn lps mcm xbermakna sket sbb adik aku eksiden.maka mmg xada gmbr raya lgsg.


ini my hero dgn sepupunyer..
Hari raya kedua,,,kat rumah my MIL nak g beraya ke Telok Panglima Garang umah pakcik2 sebelah my encik asben.


Maksu Family


Kami...



Haaa...sebenar2nya...inilah tema kami untuk raya tahun neh.
yg gambar ms 1st raya td tuh Ikutkan bkn temanyer..hehe
Baju aku dgn anak aku baju lama penah pakai sekali arituh.hehe
Encik asben kata xnk pakai baju tema dulu...aku ok jerk sbb aku mmg dr dulu mmg suka pakai baju raya pertama pakai hari kedua xpown ketiga...hahaha pelik tak? 

Ok ini plak cerita hari raya ke empat. Raya ketiga kami tak beraya tp kami beraya ke Pasaraya Giant...haha beli barang anak. 

Raya ke empat kami beraya rumah ex bos no2 encik suami di Telok Panglima Garang jugak dan kemudian terus ke Sepang...beraya ke rumah Ex bos no 1 encik asben...skang dah jd bos aku la sbb aku jualkan brg niaga dye. haha


neh gambar kami dgn anak ex bos no 1...jaja nama dye...
ok encik asben tido berdiri....haha



Bergambar dulu sebelum balik...
semua da jd mak pak budak dah..hehe


Raya ke lima...mak pak aku datang beraya...rindu cucu...n ziarah my MIL


melayan anak n anak buah main dango. haha

Seminggu aku beraya kat rumah my MIL. Aku korbankan la untuk suami aku...sebab Mak dye sakit. Ikutkan encik suami suruh aku ikut mak pak aku blk kampong...tapi, aku rasa lebih baik aku raya dengan suami dgn Mak dye skalik. Takpela blk kampong tuh bila2 pown boleh balik. Memang ini lah rupanya kali terakhir raya dgn Mak Mertua walaupown dye dah terlantar sakit. Aku doakan Mak sentiasa dirahmati dan tenang disana. Al-Fatihah...




Raya ke 14. Haaa kauuuu langkah smpai seminggu. haha
Turn kazen2 aku lak datang beraya. 

Ikutkan plan asal geng sewel yg nak dtg beraya...tp last2 bertukar jd kazen2 aku yg dtg. haha
Penatla jgk rs mcm wat openhouse wpown bukan. 
Masak xderkla byk mn pown...tp terkangkang terkobak la jgk...sbb kejap2 g dapo kejap2 tgk anak kt depan. hadoii...penat ulang-alik. hahah


papepown terima kasih datang...



geng kupu2 dan mak2 kupu2...hahaha



orang gila memang macam neh...panas terik pown sanggup...sampai kecik2 mata bergambo. haha




Raya ke 15... beraya rumah my neighbour. Openhouse. Laksa Penang memang sedap weihhh!!!
Hilang dah pantang aku...kikiki


Raya ke 16...ikut si Sumijelly tuh beraya kat KPT...terjumpa ler suami si Mawar berduri aduh sakitnya neh...haha Fizo Omar

Raya ke 19 g openhouse Perbadanan Putrajaya. tapi tak amek gambar la plak...


Raya ke 22...asalnya nak ke rumah my kazen kat Kajang tp tetiber dpt call budak kecik ajak dtg umah ada mkn2...ok sekali harung la kannn


neh kat rumah my kazen...xamek gmbo dgn tuan rumah pown...pastuh yg lelain sibuk g pool. aku? ok sibuk jaga anak jerkla dalam rumah.

neh 1st tyme g umah baru dye...thn lps xdpt g sbb adik aku eksiden. thn neh kalo ikutkan xdpt g jgk...sebab my MIL br jerk kembali ke Rahmatullah...tp disebabkan my encik suami xdpt anta aku blk dan kebetulan adik aku dtg kenduri tahlil ari sebelumnya...so aku ikutla dorg blk. Maka nak atau tidak pergila jugak ke rumah kazen aku neh. 



Hari raya ke 24...turn opis plak wat openhouse...Tugas aku? Saper kata takder...Of koz ler ada...Tugasnya adalah...MAKAN...MAKAN...MAKAN...hahaha...


Geng Sewel bertiga jerk...sorang lagi cuti beranak. haha


neh geng ex div aku dulu...



Geng Produksi


Kami raya sedondon..haha
hanya kami berdua...yg sorang dok jaga gerai char kuey tiaw..sorg lg cuti beranak..tgl ler kami mkn secara berduet. haha 





layan jerka gambar Geng Sewel dgn ahli barunya...haha


photobooth




sebelum neh penah jerk dpt Lucky Draw. tp kali neh dpt Lucky Chair lawak sket sbb aku dpt brg yg aku jaga...haha. Terima jerkla dgn redha...Rezeki jangan ditolak...Alhamdulillah...



Gambar Candid Raya ke 27. Neh Majlis bacaan Yasin,Meeting bahagian dan sedikit sambutan raya. kira neh last la kot makan makanan raya utk tahun neh...hks
(gler gemok muka tp timbang xnaik2 jgk berat...hahaha)



Ok itu sahaja cerita raya sebulan untuk tahun 2017 neh. Tak ada la menarik sgt mcm cerita2 raya korang kan...hehe Ok semoga berjumpa Ramadhan dan Syawal pada tahun hadapan pulak. InshaALLAH....Tata......



Thursday, July 20, 2017

Perginya tak kembali

Assalamualaikum semua...






إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون


 Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. 



Al-Fatihah




 بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
 ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞ مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين-


. Hari neh genap seminggu Mak (Mertua) pergi meninggalkan kami anak menantu dan cucu adik beradik dan saudara-mara. 




Rasa sedih tuh masih ada lg...walaupown Mak bkn Mak kandung yang melahirkan aku tapi aku tetap anggap Mak mcm mak aku sendiri jugak. Mak la mertua yg paling sporting...baik wpown aku taw dgn anak2 sendiri Mak garang sebenarnyer. Serius aku rindu Mak! Aku dapat merasa ada Ibu Mertua hanya sekejap hanya sempat dalam tempoh 2 tahun lebih jerk. Allah lebih sayangkan Mak...kami semua redha.


Pemergian Mak masih lagi terasa antara percaya dgn tidak. Ada banyak cerita dan kenangan yg mengingatkan aku pada Mak. Tapi jari jemari aku xdpt nak teruskan menaip...hati aku tak tahan sebak. Takpela biarlah ia tersemat dalam ingatan aku sorang jerk. Hanya aku, Mak dan Allah saja yang tahu. 




Semoga Mak tenang disana dan ditempatkan di kalangan orang2 beriman & solehah Aamiin Ya Rabb!


Gambar kenangan masa majlis pertunangan aku tahun 2014.

Mak dalam kenangan 16091957 - 13072017 (Khamis, 19 Syawal1438h).

Kami semua pasti akan merindui Mak...