Thursday, November 30, 2017

Belajarlah Bersyukur...




Tidak Ada Wanita Yang Sempurna ...
Bacalah Wahai Suami , Agar kau mengerti..
.
.
* Seandainya Kau Memilih Wanita Yang Bekerja , dan mahu isteri kamu kerja , kamu perlu menerima dia mungkin tak mampu bersihkan rumah sebersih bersihnya.

.
* Seandainya Kau Mahu Isterimu tidak bekerja , mahu dia duduk dan jaga rumahtanggamu , maka kamu harus menerima dia mungkin tak mampu nak hasilkan wang.
.
.
* Seandainya Kau Memilih Wanita yang Turuti apa sahaja mahumu , dengar sahaja tanpa bantahan. Kau juga harus terima yang dia mungkin tak pandai nak berdikari dan tak mampu nak hidup sendiri..
.
.
* Seandainya Kau Memilih Wanita yang BERANI & CEKAL , kau harus terima dia , apabila dia ada jawapan , berani menegakkan hak dan punya pemikiran sendiri..
.
.
* Seandainya Kamu memilih Wanita Yang Cantik , sempurna cantiknya , maka kau harus bersedia untuk keluarkan wang untuk sentiasa mencantikkannya .
.
.
* Seandainya Kau memilih wanita yang HEBAT !! Kau harus terima dan tahu , dia tidak akan mudah menyerah kalah & dia memang akan keras dengan apa pendapatnya ..
.
.
SEDAR LAH KAMU , wahai lelaki !!
TIDAK ADA WANITA YANG SEMPURNA , yg ada hanya dalam MIMPI mu sahaja !!
.
SEDAR LAH KAMU , wahai lelaki !!
JANGAN kamu mengeluh , jika isteri kamu tak pandai MENCARI wang & Pandai habiskan duitmu.
.
.
Lelaki zaman sekarang itu, semuanya berharap wanita lemah lembut, perhatian dan cantik, punya badan bagus, berdikari dan pandai mencari duit sendiri , selain itu juga menjaga rumah tangga, hormat pada orang tua, baik hati pada anggota keluargamu.*
.
.
.
TAPI cuba awak bertanya pada diri awak ..!!
apa yang awak ada ? apa yang awak sanggup buat ?
.
.
awak HANDSOME ? terlalu SADO !
atau awak ada DUIT yang TERLALU banyak ?
.
ATAU
awak pun seorang yang pernuh kekurangan ..
yang mahukan perhatian , kasih sayang dari seorang isteri ?
.
.
.
KALAU awak tidak sempurna ,
jangan pernah TUNTUT kesempurnaan dari isteri awak ..!!
.
.
BELAJARLAH BERSYUKUR !!
.
.
.
Isteri itu baik buruknya tergantung suami!
CANTIK, bila si suami memberikan hak berhias
AKHLAK BAIK, bila si suami mengajarkan budi pekerti
PANDAI, bila si suami mengajarkan ilmu yg baik
SOLEHA, bila si suami membimbing ke agama yg baik



Sumber: rumahtangga bahagia

#RoadToHalal
#BercintaSelepasNikah

Sunday, November 26, 2017

Elyana penghidap Kanser Tahap 4


Assalamualaikum...hai semua..

Aku masih dalam keadaan tak percaya sebenarnya...mlm td tgk gegar vaganza dan elyana terkuar dan dye announce yg dye hidap kanser stage 4. Terkejut jgk dgr. Arineh tgk video n baca kt blog kata yg dye takut nak tido sbb takut xsempat nak tgk anak dye bgn sok paginya...Ya-Allah! aku rs mcm nak menitik airmata. Bkn sbb apa...sbb sebelum neh aku mmg sker layan live ig yde sejak dr aku bersalin lg...maklumla jaga anak tgh2 mlm kan..xleh tdo...dok lyn la live ig dye...pstuh tgk dye update strory mkn tgh2 mlm buta. Masa layan live ig dye...dye mmg slalo ckp, dye ada masalah penyakit susah nak tdo mlm. Aaku pown dgr jerkla dye berceloteh...best lyn sbb dlm byk2 artis...live dye plg best dan dye lak jenis melayan dan menjawab soalan.

Aku mati2 igt dye mmg ada mslh nak tdo mlm..tp rupa2nya..dye takut nak tdo mlm sbb takut xsempat tgk anak dye pagi soknyer. Sebak plak rasa...Imagine kalo diri sendiri kt tmpt dye...aku rs aku pown cmtuh kot...xsanggup nak tglkan anak weihhhh..!!! tambah2 anak masih kecik dan xtaw apa2. Wpown Cinta tuh dah sekolah tp dye masih xtaw apa tuh Kanser.

Walaupown sebenarnyer aku eh bkn peminat elyana...adik aku yg minat sgt kt dye. aku sker tgk dressup dye yg funky2 n pelik2 sket tuh...tmbh plak dulu dye duta converse... aku lyn ig live dye sbb seronok dgr dye dok celoteh gler2..pstuh plak dgn anak dye si Cinta tuh speaking London wpown br tadika..sker dgr. hehe Sempatla jgk aku tanyer dye psl anak dye...hehe dan dye jwb...


lps neh xsurela ada lg ker x liveg dye...yerkla sbb dye dah bgtaw rahsia dye kan...tp hrp2 ada lg la live ig dye.. papepown semoga elyana cepat sehat dan terus kuat semangat demi Cinta.


salah 1 screenshot live ig elyana yg pernah aku lyn...hehe
 
 
neh gambar lama ms zaman remaja..haha






Friday, October 13, 2017

Ilmu Baru, Kawan Baru


Assalamualaikum semua...


arineh juz nak story pasal ilmu baru yg aku belajar awal bln lps. hehe Sebenarnya takderkla terniat pown nak g belajar mekap. Tapi andai kata diberi peluang kelas percuma atau murah aku g la kot tuh pown kalo rasa nak g...kalo rasa tak...tak gi lah..haha taw2 jerkla tgn aku neh mmg tak berseni bab2 mekap a.k.a conteng muka. takat pakai bedak lipsetik tuh bolehlah...Dulu2 ms sebelum kawen g keje tuh ada la bermekap sket2 tp xler teror n cantik pown...mmg xpndai. tapi lepas pakai skincare tabita aku trs stop mekap...bedak pown xpakai...calit lipstik jerk..haha.Sampaila da kawen ada anak mmg xmekap lgsg kecuali kalo nak g sesuatu event ker mekap ler...tp xderkla beriya nau. haha dah kawen ada anak lg arr xmekap..dpt plak encik asben bler nmpak aku baru nak bukak beg mekap nak sapu bedak baru nak calit lipsetik...ditegurnya "dah2" hahaha bertabahlah aku. tmbh2 tyme nak g keje lg arr dye xbg. sabojerkla. tuh yg sampai skang g opis mmg selebet jerkler aku g keje. Hahaha rupa apa xyah tanyerla..mak limah pown kalah...hahhaa


ok stop membebel. Memandangkan aku mmg xterniat...sebenarnyer aku tetiba terjebak neh disebabkan adik aku. dye mmg pandai mekap..dr dlu aku suruh dye g kelas  kali neh br dpt g atas keizinan encik suami dye..haha aku suruh dye g kelas tuh bkn apa...biar dye lg pandai mn taw bleh cari rezeki dgn cara tuh...haaa...keizinan encik suami dye jugak memerlukan aku utk teman dye. pada mulanya kelas tuh dah full...last2 rezeki aku...ada orang tarik diri...so ada kosong. Alhamdulillah…dgn keizinan encik suami aku jugak, so pegila aku dgn tujuan teman adik aku. hahaha


muka2 dua orang mak limah sebelum kena conteng dgn air tgn sendiri. haha

Aku join kelas neh selama 5 jam jerk sepatutnya...tp terlajak sampai 6 jam. Sebab kalo ikutkan belajar mekap neh mmg tak abeh sebenarnyer sbb seronok... haha. Aku belajar basic jerk..memadai la dgn byrn yg murah. Hanya RM150 sahaja seorang. Lunch sijil brg mekap disediakan. so, datang bwk diri jerk dgn muka yg bogel...no mekap. Siap dpt goodies bag lg dr NAFURA. Thankyouuu...




Kelas bermula jam 10pagi lebih kurang hari Sabtu  berdekatan dgn Ampang Point. Memang senang nak g...sebab dekat. hehe Tema plak Black & White. tp ada jerk xikt tema. haha
  Pengajar mekap kami adalah MUA dari Bayan Baru Pulau Pinang. Mimie Zamree. Muda lagi dye neh rupanya...hehe Sebelum g kelas mekap dye..aku dah siap follow fb dye...n tgk live story fb dye wat tutorial mekap...so tgkla serba sedikit kang kata xtaw pape plak kannn...hahhaa Tp seriyes ckp..Mimie neh mmg lawak gler. so xborink ada jerk lawak dye wat...slumber gler. Mcm mana kt live fb cmtuh la kat luar. haha


Memula..kelas dimulai dgn tutorial mimie mekapkan model sambil mekapkan model...dye bg penerangan satu dari penggunaan mekap base, penggunaan berus dan teknik2 mekap. Haaa...dari xtaw pape trs rasa nak beli macam2 lps kelas mekap..hahahata tambah plak si mimie neh bwk plak brg2 yg dye jual. Mmg abeh duit kt ctu jerk weihhh...haa Sampai skang dok tgh kumpul lg brg2 mekap yg rs masih xcukup. heheWalaupown xreti tp kena try tiap2 hari. kalo rs nak mekap tiap ari la..kalo rajin. neh xcukup brg lg xpenah lg try mekap sendiri lps blaja. yg penting shading dah beli dah..xtry jerk lg. hehe

Lps dah demo...maka bermulalah sesi conteng muka sendiri. disebabkan brg2 semua mimie punya..mmg kami bedal abeh. hahaha tp ada jgk yg bwk mekap sendiri. so, xyah nak tnjuk teror...guna jerkla mekap2 yg disediakan sbb mmg xteror pown..maka main calit2 jerkla dgn bantuan mimie n diana pembantu mimie. Thankyou kat diana sbb baik hati tlg grup kami yg tak pandai neh. haha seriyes mmg best...mcm masuk kelas seni lukisan tapi kali neh kau bkn lukis atas kertas lukisan tapi kau lukis kat muka sendiri. hahaha



Dan inilah hasilnya...
ok mata sepet lak sbb cahaya lampu spotlight terang sgt. haha


ok neh xsepet. haha



2 orang model haha














gambar2 peserta2 Basic Make Up Class Mimie Zamree



wif Mimie Zamree yg sempoi


neh sajer pose sebelum n selepas...masa dah sampai rumah.mekap still ada xilang lg. hehe

Memang satu pengalaman baru bagi aku..ilmu baru dari zero dah belajar sket2 n taw camner nak mekap lebih elok walaupown hanya basic jerk. cukupla tuh bg aku nak lebih2 ke advance pown bkn aku nak jd mak andam pown. hahhaa tp kalo ada rezeki n diizinkan boleh jgk kot wat parttime job. haha tp nak kena g blaja lg la. haha

Korang kat luar sanapown boleh g blaja kalo nak. Jgn tunggu ko tgk org lain gi baru ko terhegeh2 nak g. kalo ko rasa mampu n rasa nak belajar ko g jerkla yerk. aku g neh pown sbb teman adik aku...dah alang2 teman blajar ler sket2 nak kata teror xderkla..conteng muka sendiri sudah..rasa percaya nak aku contengkan muka korang meh la. hahatp tgu brg2 lengkap..ada bbrp lg brg xcukup neh. hehe Tp...igt yerk kwn2.niat biar betul..bkn nak berlawan2 or nak ikut2 orang..Perangai manusia mcm2. eh!
Ilmu itu luas...haaa...

Oklah..itu jerk nak share. Kalo ada story nak dikongsi n diceritakan..nnt update lg. tata.





Tuesday, October 10, 2017

Bisik Pada Langit


Assalamualaikum...hai korang..

Dah tengok dah Filem Bisik Pada langit tak? Aku dah tgk dah...best weihhh...baik korang g tgk.. hehe Tp, make sure bwk tisu byk2 k. sbb konpem otomatik mata korang masuk habuk byk. haha



 
Sebelum neh aku juz tgk trailer and tgk tayangan perdana slps baca review dr blog2 org yg dah tonton filem neh. Lps tgk jerk tayangan perdana kat youtube...terus terasa nak tahu apa kesudahan citer neh. tgk tygn perdana pown dah meleleh air mata..blom tgk ull lg. haaa....
 
Memanglah tgk pd barisan pelakon xderk hebat mana tp ada abg beto la kan yg chumel tuh...haha tp disebabkan jalan cerita cam lain dr yg lain..so aku rasa nak jgk tgk. dan cuba sedaya upaya carik geng nak g tgk. Nak ajak encik asben mmg tak la dye nak tgk citer melayu...lgpown dah lama kot xtgk wyg..dah ada anak neh lg arr...Cadang nak g dgn adik aku...last2 da dpt geng..maka aku g dgn geng sewel. haha Woweeee...!!
 
 
kami booking online jerk..tuh pown sebbaek asih awal dpt la dok belakang skalik

sebelum masuk..kita tapau makan dulu..hehe

peace yaw! haha

ngam..masuk2 citer xstart lg

ok boleh makan dulu sblm nangis2..haha

 
2 org sewel posing dlm gelap..hahhaa

 
 
 
Maleh plak nak menaip or nak mencarik synopsis citer neh..haha korang google sendirik la ek. tp serius memang best..memang xrugi g tgk kt panggung. rasa cam nak tgk lg pown ada. hehe
 
Tp, ada 1 part lawak sketla bg aku..sbb bgnn sebelah opis aku masuk dalam ini cerita...dok gelak jerkla dalam panggung sbb mcm kenal itu bangunan. lg bertambah lawak bler beto ajak ayahnya ke masjid yg kononnyer terletak betul2 dpn bangunan tuh. padahal reality mana plak dating masjid besi dpn bangunan tuh...hahaha hanya kami b4 jerkla yg dok gelak n faham knp rasa cam lawak sgt. hehe biasalah...mmg slalo citer xlogik pown..kahkahkah
 
Bler tgk cier neh.tgk lokasi kat Pontian Johor tuh haha tgk plak kat tanjung piai  mmgla dok tingat penah g ctu dulu..haha ok itu semua kenangan yerk. hakhakhak
 
 
Papepown aku bg 5 STAR utk filem neh..sbb citer memang mengenai reality kehidupan sebenar masyarakat kita. Aku paling suka dialog jalil hamid citer pasal anak Mr. Tan xsilap namanya...haha tuh mmg betul n lawak.
 
Korangggg...g tgk taw...bwk tisu byk2. haha 

Wednesday, September 27, 2017

Wordless Wednesday: Sushi



Assalamualaikum


Alhamdulillah...dapat jugak akhirnya makan sushi setelah sekian lama mengidam. haha terima kasih kpd dua sahabat yg mmg geng sushi. haha Susah toi nak carik geng makan mende alah neh. Dulu aku pown xreti mkn gak...tp dah try skalik...mmg sedap. kira boleh telan arrhehe
mcm biasa kami jenis xorder yg beso2..amek yg kt mesin jln pusing2 tuh jerk...haha dan order 2 benda alah kt bwh neh sahaja. tuh pown dah cukup. Kenyang!


Carlifornia Roll wajib order


Cheese Kek yang memang tersangatlah sedap!

#wordlesswednesday: Sushi



Sunday, September 10, 2017

Restoran Saba, Dataran Jelatek

Assalamualaikum. hai semua...

Sambungan dari entri sblm neh...dari Zoo Negara kami makan ke cni...kat Restoran Saba di Dataran Jelatek. Lapar nasik..maka kami ke sini. Sesungguhnya ini adalah kedai makan nasi arab peberet kami sebenarnyer..hehe sbb sedapppp!!! Sebelum enh g kat Cyberjaya jerk...dah ada kt KL g cni jerkla kan.

Kedai neh kat tingkat 2 dan 3. jgn risau ada lif nak ke atas. 
Ok jom tgk meu2 yg ada...












Service cepat. Maybe sebab xramai org kot.


ok xdan nak amek gmbr semua makanan. sebab lapa sgt. 
Aaku order Chicken Mandy dan jus tembikai. tgkla hasilnya nmpk sgt lapa..abeh sepinggan. hahaha dah ler byk gler weih!!!

Kalau ikutkan..kat Dataran Jelatek neh rata2 semua restoran masakan arab...ada la 1 2 kedai yg jual menu masakan arab. tp pilihan kami tetap Saba. hehe

So, ape lg...korang serang la ke sini plak yerk nnt. 




Wednesday, August 9, 2017

Wordless Wednesday: Menang Blog Contest


Assalamualaikum...hye semua



#Wordless Wednesday: Menang Blog Contest
Dapat Set Tangled Pack
Iolls simpan ler sampai dapat anak perempuan lak nampaknyer...haha


Dapat Barbie Doll Rapunzel, Beg kecik, Beg Besar dan jugak Gelas Mug dgn straw
Comel kan?
Thankyou...!!!